Меню сайта


+ Добавить объявление VIP-обслуживание Эксклюзив- это выгодно! агентство недвижимости в Киеве Леонов и ко, недвижимость в Киеве, продажа квартир в Киеве доска объявлений Киев кредит в Киеве Подать бесплатно объявление в Авизо
Приветствую Вас, Гость · RSS 20.05.2024, 19:58
Главная » 2011 » Октябрь » 24 » Iнвестори не пiдуть в Україну доки тут процвiтатимуть корупцiя i свавiлля у судовiй системi, доки не буде жодної передбачуваност.
16:03
Iнвестори не пiдуть в Україну доки тут процвiтатимуть корупцiя i свавiлля у судовiй системi, доки не буде жодної передбачуваност.
Довiра iноземних iнвесторiв до України є вкрай низькою. Тим важливiшою є консультативна пiдтримка потенцiйних партнерiв. Майже у всiх країнах Європи є нацiональнi агенцiї, якi цим займаються. Але в України – свiй рецепт.

Україна, згiдно з даними Свiтового банку, посiдає 152 мiсце зi 182 країн планети у «рейтингу дiлового клiмату». Особливо сутужно бiзнесу доводиться з бюрократичними процедурами, у тому числi отриманням дозвiльної документацiї та сплатою податкiв. За таких умов залучати iноземнi iнвестицiї вкрай важко. Тим iнвесторам, якi все-таки не побояться пiти в Україну, варто було би дати вiдчуття: вони у цiй країнi бажанi гостi.

Як i в бiльшостi країн Європи, в Українi є агентство, яке опiкується iноземними iнвесторами. Це створене 2010 року Державне агентство з iнвестицiй та управлiння нацiональними проектами. Це – унiкальна структура: «Держiнвестпроект» - це не незалежний консультативний центр, а центральний орган виконавчої влади, пiдпорядкований Кабiнету мiнiстрiв. Голова агентства Владислав Каськiв – не досвiдчений менеджер з бiзнес-середовища, а чиновник, призначений президентом Януковичем. За освiтою Каськiв – iсторик.

Наполеонiвськi плани

«Держiнвестпроект» спецiалiзується на багатомiльярдних «нацiональних проектах», таких як будiвництво iнфраструктури пiд «Олiмпiаду-2022», портового термiналу з прийняття танкерiв зi зрiдженим газом, низки смiттєспалювальних заводiв. По-сутi це розробленi з iнiцiативи уряду проекти, пiд якi агентство шукає фiнанси на Заходi. Цей пiдхiд не вiдповiдає мiжнароднiй практицi, критикують у своїй аналiтичнiй записцi експерти Нiмецької групи радникiв при урядi України. «Фактично залучення iнвестицiй у створення нових виробничих потужностей «з нуля» (greenfield investment) не вiдiграє жодної ролi у дiяльностi агентства. Це дуже показово, адже у бiльшостi країн саме на цьому фокусується робота iнвестицiйних агентств», - зауважують Рiкардо Джуччi та Роберт Кiрхнер у своєму аналiзi.

Нiмецькi експерти зазначають, що приватнi iнвестори зазвичай «мають чiтке неприйняття» такого пiдходу до залучення iнвестицiй, коли держава все видумує сама i лише шукає грошi пiд свої iдеї. «Пiдприємства самi хочуть визначати, в якi сфери вони хочуть вкладати кошти i хочуть iз самого початку тримати планування проектiв у своїх руках», - зауважують Джуччi i Кiрхнер. «Я пiдприємець, а не банк», - часто кажуть представники iноземного бiзнесу у неформальних бесiдах, коментуючи iнiцiативи «Держiнвестпроекту». Як констатують нiмецькi радники, подiбний до українського пiдхiд щодо сприяння iноземним iнвестицiям в Європi практикує лише Бiлорусь. Причому успiхи у бiлорусiв, констатують експерти, такi ж скромнi, як i в українцiв. «Той факт, що досi для українських нацiональних проектiв не було знайдено жодного приватного iнвестора, пiдтверджує цю аргументацiю», - зауважують Джуччi i Кiрхнер i закликають українську владу у пiдтримцi iноземних iнвесторiв орiєнтуватися на мiжнародний досвiд.

Головне – робочi мiсця

У Нiмеччинi вiддаленим аналогом «Держiнвестпроекту» є товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю Germany Trade and Invest. Воно працює за фiнансової пiдтримки нiмецького уряду, однак незалежне у своїй оперативнiй дiяльностi. Законом лише визначено головнi цiлi, пiд якi уряд видiляє кошти органiзацiї зi сприяння iнвестицiям: консультування та органiзацiйна пiдтримка iноземних iнвесторiв, якi планують ведення бiзнесу в Нiмеччинi. При цьому прiоритетним завданням є створення нових робочих мiсць, а не залучення максимальних обсягiв iнвестицiй. «Наше завдання – переконати потенцiйних iнвесторiв у перевагах Нiмеччини як мiсця для ведення бiзнесу, спонукати їх до створення робочих мiсць у Нiмеччинi», - зауважив в iнтерв’ю Deutsche Welle речник нiмецької iнвестагенцiї Андреас Бiльфiнґер.

У Germany Trade and Invest працюють близько 340 спiвробiтникiв, у тому числi представники агентства за кордоном, насамперед у США та Китаї. Фахiвцi GTI регулярно беруть участь у мiжнародних бiзнес-форумах, а також у галузевих виставках у рiзних регiонах свiту, пише Нiмецька хвиля. Однак левова частка роботи здiйснюється у Нiмеччинi. Окремим прiоритетом у роботi агентства визначено залучення iнвестицiй у «слаборозвиненi регiони Схiдної Нiмеччини, у землях колишньої НДР». «Ми цiлком незалежнi вiд уряду в ухваленнi рiшень, в органiзацiї роботи з iнвесторами. Iнакше нашу роботу не можна собi уявити – це було би безглуздо. Як державний орган нас би не сприймали серйозно. Уряд звертається до нас лише тодi, коли хоче з нами проконсультуватися. Адже у нас серйозний експертний потенцiал», - каже Андреас Бiльфiнґер. За його словами, GTI опiкується не лише iноземними iнвесторами у Нiмеччинi, але у спiвпрацi з Нiмецькими торгiвельно-промисловими палатами вивчає умови для ведення бiзнесу у рiзних регiонах свiту.

Дозволи – не проблема

Як працює GTI з iноземцями? «Ми сiдаємо за стiл з iнвестором, вислуховуємо його: що вiн хоче робити? Потiм ми аналiзуємо, який регiон Нiмеччини має найкращi передумови для вiдкриття пiдприємства у тiй чи iншiй галузi. Коли iнвестор зацiкавився запропонованими умовами, ми «передаємо» його пiд опiку уряду вiдповiдної федеральної землi, яка спiльно з мiсцевою владою проводить органiзацiйну роботу», - розповiдає Бiльфiнґер. При кожному земельному урядi є товариства з пiдтримки економiчного розвитку, якi вiдповiдають за технiчний супровiд будь-яких приватних iнвестицiйних проектiв – як iноземних, так i нiмецьких. А хто ж дбає про те, аби iнвестор якомога швидше отримав усi необхiднi дозвiльнi документи для ведення бiзнесу? За словами Андреаса Бiльфiнґера, для цього спецiальнi структури, як правило, не потрiбнi: мiсцева влада, яка видає бiльшiсть дозволiв, дуже зацiкавлена у тому, аби робочi мiсця були створенi саме у цьому мiстечку або районi, а не у сусiдньому.

«Спершу вирiшуємо вiзовi питання»

«Перш нiж передати iнвестора пiд опiку мiсцевих структур, ми iнформуємо його про всi важливi особливостi нiмецького законодавства, з яким пiдприємцю доведеться мати справу. Примiром, про ключовi норми законодавства про захист прав найманих працiвникiв. Але починається наша робота з розв’язання таких практичних проблем iноземного пiдприємця як отримання вiзи, якщо вона йому необхiдна», - каже представник GTI.

У якiй федеральнiй землi захоче працювати iнвестор – для Germany Trade and Invest принципового значення не має. Головне, щоб iнвестор обрав саме Нiмеччину, а не iншу країну.

Жорстке конкурентне середовище

Про високу конкурентну боротьбу говорить i провiдний аналiтик RaiffeisenbankAval Дмитро Сологуб, коментуючи перспективи залучення iноземних iнвестицiй до України. «Якщо iнвестор планує йти у Схiдну Європу, то йому є з чого вибрати, крiм України. А тi, хто мислить глобально, порiвнюють у масштабах усього свiту. Треба усвiдомлювати, що Україна з цiєї точки зору не має жодних переваг перед такими країнами як В’єтнам», - каже Сологуб.

На переконання експерта, жодна стратегiя маркетингу України як привабливого мiсця для iнвестицiй не буде успiшною, доки тут процвiтатимуть корупцiя i свавiлля у судовiй системi, доки не буде жодної передбачуваностi у законодавчому полi. «Для банкiв, скажiмо, велика проблема – судовi рiшення, якi дозволяють позичальникам не повертати кредити пiд рiзними приводами. Таких судових рiшень, з яких явно стирчать «корупцiйнi вуха», дуже багато. Банки пишуть скарги сотнями i тисячами», - розповiдає Дмитро Сологуб.

Жодних позитивних зрушень за останнi роки, на думку аналiтика, у цьому планi в Українi не спостерiгається. Особливою проблемою вiн називає також непередбачуванiсть у роботi податкових органiв. Сологуб дуже скептично ставиться до ставки уряду на залучення iноземного капiталу у масштабнi iнфраструктурнi проекти. «Ми ще невiдомо, скiльки рокiв будемо розплачуватися за Євро-2012. А тут ще й Олiмпiаду придумали. Краще би уряд на дiлi зайнявся покращенням iнвестицiйного клiмату, причому не лише для iноземних iнвесторiв, але й для українських», - закликає аналiтик RaiffeisenbankAval.
Просмотров: 428 | Добавил: администратор | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]