Меню сайта


+ Добавить объявление VIP-обслуживание Эксклюзив- это выгодно! агентство недвижимости в Киеве Леонов и ко, недвижимость в Киеве, продажа квартир в Киеве доска объявлений Киев кредит в Киеве Подать бесплатно объявление в Авизо
Приветствую Вас, Гость · RSS 20.05.2024, 21:41
Главная » 2011 » Ноябрь » 3 » У Сирії людей жорстоко б'ють прямо на вулицях.
16:48
У Сирії людей жорстоко б'ють прямо на вулицях.
Кореспондент «Сьогодні» побував в країні, охопленій заворушеннями.
Дев'ятий місяць світ розбурхують тривожні звістки з Сирії - за повідомленнями світових ЗМІ, там щосили розгорається громадянська війна між режимом президента Башара Асада і опозицією, а рахунок загиблих вже ведеться на тисячі. Діючий президент Сирійської Арабської Республіки (офіційна назва держави. - Авт.) Асад каже, що в безладах винні іноземні держави - США, Ізраїль і Великобританія, що спровокували бунт у своїх інтересах, а також забезпечують опозицію зброєю і грошима.

ВІДЕО: Заворушення в Сирії: поліцейські стріляють по демонстрантах і фотографам

На думку сирійських властей, САР стала жертвою інформаційної війни західних країн, роздмухують чутки про масові розправи солдатів і держбезпеки Сирії над цивільним населенням. «Сьогодні» вирішила на власні очі побачити, що відбувається в серці Близького Сходу - Сирії. Для безпеки наших співрозмовників із Сирії, частина імен в репортажі змінена - в ході поїздки в цю країну ми переконалися, що будь-яка людина тут може бути заарештований і вбитий, без суду і слідства.

ФОТО Як живе і воює Сирія: погляд зсередини

Перед поїздкою в Сирію ми поспілкувалися з кількома громадянами цієї держави і нашими співвітчизницями, які зовсім недавно виїхали з САР. Почувши намір відправитися до Сирії «офіційно» - з корочками журналістів і наміром написати репортаж, - наші співрозмовники лише посміхнулися - за їх загальну думку, для журналістів в цю країну «вхід заборонено». «Іноземні журналісти можуть приїхати до Сирії лише за офіційним запрошенням міністерства інформації. До них приставляють чиновників, які показують лише «парадну» сторону Сирії. Якщо приїхати з журналістським посвідченням самостійно, то вас просто не пустять в країну - нашому уряду не потрібні тут незалежні репортери », - пояснив сірійський журналіст Омар Мухаммед. Тому їхати до Сирії було вирішено інкогніто, під виглядом бізнесмена, а журналістське посвідчення залишити вдома.

ВІДЕО: У Сирії протестують проти правлячого режиму і просять Медведєва не підтримувати Асада

КОРДОН: БРУД АМЕРИКИ

Прикордонна стійка в аеропорту Дамаска розділена на кілька секторів - кілька стійок призначено для громадян Сирії. Дві - для щасливих володарів паспортів арабських держав, дві - для дипломатів. І лише одна стійка призначена для реєстрації іноземних гостей - я опинився тут єдиним «гостем». Український паспорт викликав справжню паніку серед сирійських прикордонників. «Яка мета вашого візиту до Сирії?» - Таке питання я вислухав потім кілька десятків разів. Моя відповідь, мовляв, я - український підприємець «з одеського промринку« 7-й кілометр »і цікавлюся закупівлею та експортом з Сирії« нарджіля »(кальянів по-арабськи. - Авт.), Сирійські прикордонники сприймали з недовірою. Підозрілого українського «бізнесмена» проводили в прикордонний офіс при аеропорті.

Дивіться ФОТОрепортаж: Як живе і воює Сирія: погляд зсередини

Контора сирійських прикордонників виявилася тісному будкою з обшарпаної меблями ... і великою кількістю жирних тарганів у темних кутках. Зате кожен кабінет прикрашений величезними портретами президента Сирії Башара Асада і карикатурами, на яких жирний дядько в циліндрі із зображенням американського прапора та ізраїльського шестикутника вивергає в рупор брудні потоки на карту Сирії. В результаті процес отримання сирійської візи в Дамаску тривав майже 9 годин. Після багатогодинних перехресних «розпитувань» про цілі візиту до САР та вивчення паспорта, на мою «тризубий» документ нарешті ставлять довгоочікувану візу.

«Віддамо ЖИТТЯ ЗА Башар»

Дамаск зустрів мене величезною демонстрацією на підтримку президента САР Башира Асада. Велика частина мітингувальників - молодь від 12 до 18 років. Багатьом з мітингувальників на тротуарі «не вистачає» місця - вони забираються на дахи автобусів і звідти скандують речівки. Іноді хлопці починають співати і скандувати речитативом. Мій таксист розповідає мені ламаною англійською: «Сьогодні (среда. - Авт.) Башар Асад оголосив вихідним днем ​​по всій країні. Школи та інститути, фабрики зупинені для мітингів за президента. А кричать вони - «віддамо життя за Башара».

Змовниками з РОЗВІДКИ: «ГОЛОВНИЙ КАТ - шаленим»

Мітинг. Для безпеки сирійські опозиціонери надягають маски. Фото: А. Сибірцев

Перед моїм подорожжю до Сирії мені вдалося знайти кілька людей, які погодилися бути моїми гідами по тіньовій стороні САР. Один з моїх нових знайомих, Басель, в перший же день в Дамаску запропонував мені зустрітися ... з діючим офіцером «Мухабарату» - сирійської військової розвідки, співчуваючим противникам президента Асада. Сирійська військова розвідка, за словами Басель, давно займається не тільки вивідування іноземних військових секретів. «Мухабарат» в Сирії контролює інші спецслужби, які займаються ліквідацією інакомислення в країні. Але навіть у цій службі є таємна опозиція. У мене родич - майор «Мухабарату». Він хоче розповісти іноземному журналісту правду про те, що відбувається в його службі », - розповів араб. Басель береться організувати зустріч на таємній квартирі в Дамаску, однак просить не брати диктофон та фотоапарат - на цьому наполіг майор з «Мухабарату». Співробітник спецслужби замотаний у хустку-«арафатку». На доказ своєї належності до спецслужби майор пред'являє, закриваючи пальцем фото та прізвище, посвідчення з гербом.

Демонстрація. На околицях Сирії народ бунтує проти Асада. Фото: А. Сибірцев

По-русски співробітник «Мухабарату» говорить майже без акценту. «Я вчився в Одесі в середині 80-х, у спеціальному центрі з навчання іноземних військових. Потім служив в сирійській армії, в спецназі. На початку 2000-х мене «перекинули» на службу в «Мухабарат» «на посилення». Однак те, що мені доводиться тут робити, мені забороняє релігія (мій співрозмовник - мусульманин-суніт. - Авт.) - Майже щодня мені доводиться бути присутнім при тортурах заарештованих противників Башара Асада. Сирійський «Мухабарат» особисто курирує брат Башара Асада - Махер на прізвисько «Скажений». «Скажений» особисто подає приклад всім іншим співробітникам «Мухабарату», катуючи заарештованих. І змушує катувати всіх інших. Його улюблена катування - електрикою. Той, хто відмовляється катувати арештованих, може сам опинитися завтра за гратами. Я дуже хочу втекти за кордон - не можу катувати, я ж військовий, а не кат. Але тікати не можу - всі родичі офіцерів армії, поліції і держбезпеки фактично знаходяться в заручниках у влади. Якщо втечеш - то всіх твоїх родичів до сьомого коліна заарештують і вб'ють. У Сирії немає серйозного опору владі, немає підпільників і організованої опозиції. Тому найчастіше під арешти потрапляють хлопці, які пишуть дурниці на стінах проти Асада і виходять на мітинги. Потім на допитах вони плачуть і каються, що мітингували по дурості. Але додому відпускати їх заборонено - їх містять в спеціальних в'язницях за містом. Найчастіше вони потрапляють додому тільки мертвими - живими нікого не відпускають. Забивають до смерті. Особливо знущаються над тими, хто намагається відстояти свої переконання », - напівпошепки розповідає мій співрозмовник.


Катування. Опозиціонерів змушують кланятися портретів президента. З архіву сирійських опозиціонерів

Цікаво, що мій співрозмовник з «Мухабарату» явно був незадоволений не тільки тортурами в його відомстві, а й своєю нещасливою кар'єрою. За словами майора, підвищення в чинах йому не світить - немає «родинного лобі» серед командування. Всі вищі командири, починаючи з президента Сирії - родичі і належать до одному клану. Також у просуванні по службі моєму співрозмовнику заважає і його релігія - сунна. Більшість вищих офіцерів поліції, армії і держбезпеки в Сирії належать до алавітами, релігії, яку сповідує правлячий клан президента Асада. «Коли в Сирії Башара скинуть, розкажіть в газетах, що я був проти цього режиму. Адже я можу будь-яке міністерство очолити при новій владі! А мої друзі з опозиції підтвердять, що я завжди був революціонером », - так закінчив нашу бесіду мій співрозмовник з сирійської розвідки.

На завершення розмови майор «Мухабарату» попередив, що за кожним іноземцем після приїзду починається стеження - влади Сирії побоюються шпигунства і провокацій з боку Ізраїлю і США. Слова співробітника спецслужби почасти підтвердилися - протягом кількох днів у Сирії я часом помічав одних і тих же людей, наступних за мною протягом багатьох годин. Однак чи було це стеженням «Мухабарату», мені дізнатися так і не вдалося.

Дамаск: ТУТ НЕ ВБИВАЮТЬ

Чесно кажучи, страшна сповідь офіцера з військової розвідки була спочатку сприйнята мною як перебільшення або явна брехня. Аж надто далекий від будь-яких заворушень та громадянської війни центр столиці САР - Дамаск. Тут процвітає торгівля - лавочки та магазини зі всякою всячиною тут на кожному кроці. Прилавки на центральному ринку Дамаска - Сук аль-Хамід - ломляться від золота, прянощів, солодощів, сувенірів і ширвжитку з усього світу. Майже поруч з центром є цілком європейський квартал з сучасними супермаркетами, хмарочосами і чистими вулицями. Мешканці Дамаску дуже доброзичливі і чуйні, а почувши російську мову, тут же розпливаються в усмішці. Про те, що в країні є проблеми, свідчила тільки побачена мною по приїзді масова демонстрація прихильників президента Асада.


Армія Асада. Солдати готові відкрити вогонь по заколотникам без роздумів. З архіву сирійських опозиціонерів

В іншому - тиша і благодать. Злочинність в країні практично відсутня - тут можна спокійно прогулюватися в центрі будь-якого міста навіть вночі, не побоюючись, що тебе пограбують або обкрадуть. Більшість моїх випадкових співрозмовників у Дамаску запевняло, що безлади в Сирії бувають, але їх дуже мало. А затіяні вони США та Ізраїлем. «Асад веде занадто незалежну політику від Заходу, нікому не кланяється. Тільки Росія нас підтримує. А мирних людей вбиває зовсім не армія, а опозиціонери - найманці США і Ізраїлю. В організації безладів замішана і Саудівська Аравія, уряд якої йде на поводу в Америки. Вони перекидають сюди загони найманців, платять за вбивства місцевим люмпенам з числа наркоманів, алкоголіків і кримінальників, постачають їм зброю. Всі вбивства сирійських громадян - справа їх рук », - запевняв мене в дамаському аеропорту продавець з« дьюті-фрі »Халід Мохаммед.

ІНТЕРНЕТ-РЕВОЛЮЦІЯ

За визнанням одного з моїх нових арабських друзів - Ахмета з Алеппо, хвилювання в Сирії почалися після того, як в інтернеті з'явилися новини про революцію в Єгипті.


Жертви. Кожен день в Сирії гинуть від куль десятки людей. З архіву сирійських опозиціонерів

«Єгипет і Сирія колись були однією країною. На вести про те, що в Каїрі розпочався бунт проти Хосні Мубарака, першими відгукнулися сирійські підлітки. У місті Даран кілька хлопчаків у лютому, надивившись телевізора та інтернету, вийшли на вулиці і потайки написали на стінах будинків гасла проти Асада. Їх тут же заарештувала поліція. Батьки хлопчиків дізналися про арешт їхніх дітей в той же день і пішли виручати їх у відділок. Але начальник поліції грубо їх вигнав. Тоді вони цілої делегацією пішли в мерію, скаржитися на поліцію. Але у відповідь на благання батьків відпустити дітей мер міста образив їх, заявивши: «Ваші діти не люблять Асада і повинні померти - справжні сирійці повинні любити президента. Ідіть назад до ваших дружин і зробіть собі нових дітей. А якщо ви не можете робити дітей, то приводьте своїх жінок до мене. Я сам зроблю їм дітей ». За такі слова у нас в Сирії покладається відразу зарізати образника, що і спробували зробити обурені батьки сімейств. Але мерія вже була оточена армією, батьків арештованих дітей жорстоко побили і вигнали. А хлопчаків їм повернули лише через місяць. Мертвими », - з гіркотою розповів Ахмет.


Культ. Портрети президента скрізь, навіть у підручниках і зошитах

Цю історію я за час поїздки до Сирії чув кілька разів у різних варіаціях. Правда, ручатися за те, що це правда - не можу. Можливо, це з розряду тих чуток, які спеціально поширюються під час воєн і революцій, щоб викликати ненависть до правлячого режиму.

Цікаво, що мимовільним винуватцем початку заворушень у Сирії став сам президент Асад - тільки завдяки його зусиллям в САР на початку 2000-х з'явилися перші інтернет-провайдери. Зараз інтернет в Сирії жорстко контролюють спецслужби - для того, щоб скористатися послугами інтернет-кафе, необхідно показати паспорт. А електронні адреси «ай-пі» приватних користувачів знаходяться в базі даних поліції, тому мої знайомі виходять в «Павутину» за допомогою спеціальних програм, які обманюють спостерігачів зі спецслужб.

СВОЇМИ ОЧИМА: ПОЛІЦЕЙСЬКІ І ВІЙСЬКОВІ б'ють людей палицями до КРОВІ І стріляли по юрбі


Алеппо. У центрі міста - старовинна середньовічна фортеця, відкрита для відвідування городян. Фото: А. Сибірцев

Після зустрічі з таємним опозиціонером з «Мухабарату», Басель пропонує виїхати з Дамаска в Дара - за словами мого гіда сирійського, в цьому місті кожен день відбуваються демонстрації проти правлячого режиму. «Люди виходять кричати проти Асада не тільки в Дару. Чим далі від центру, тим більше можна побачити - у Асада не вистачає сил, щоб контролювати всі міста. А центри міст і особливо Дамаск - під постійною опікою спецслужб і армії. Їм допомагають добровільні помічники - дружинники з числа цивільних (шябіха - по-арабськи. - Авт.). Шябіха вербують із безробітних і озброюють палицями. За день «бойових» дій проти опозиції дружинники-шябіха отримують від держави по 20 доларів. До речі, вони більше всіх звірствують - потрапити в руки до дружинникам означає померти: вони забивають палицями до смерті, в надії отримати постійну роботу в поліції », - зізнається Басель.

Підготовка до поїздки в Дара нагадує детективний фільм - спочатку мене вивозять на таксі на околицю Дамаска. За кермом таксі сидить неговіркий сирієць, відразу заявив мені, що плати він з мене не візьме. «Я один Алі», - заявляє мені на ламаною англійською мовою таксист. Манера водіння таксиста явно скопійована з турніру Формула-1 - таксі скажено петляє по місту, безцеремонно підрізаючи інші машини і втискуючись в мікроскопічні зазори між іншими авто. Водій весь час нервово поглядає у скло заднього виду. Після приїзду на конспіративну квартиру, моє обличчя і волосся маскують хусткою-«арафатки», щільно обмотуючи голову. Все інше приховано просторим бедуїнським балахоном з довгими рукавами.

«Дорога на Дара блокована армійськими заставами, а проїжджаючі машини перевіряє« Мухабарат ». Тому ти сядеш на заднє сидіння і будеш мовчати. Якщо нашу машину зупинять, будеш мовчати - ми скажемо, що веземо німого брата в село », - хитро підморгуючи каже Алі. Проте до бунтує Дара ми так і не доїхали - Алі, який сидів за кермом після жвавої бесіди, на заправці раптом повертає назад. «У Дара зараз розстріляли демонстрацію. Тому у всіх, хто хоче виїхати або в'їхати в Дара, поліція вимагає пред'явити паспорт », - журиться Басель.

Б'ЮТЬ тих, хто кричить «Аллах акбар»


Святиня. Черга мусульман до мощей праведника. Фото: А. Сибірцев

Побачити мітинги і розгони демонстрацій мені довелося лише на околицях Алеппо, куди я полетів на наступний день - у п'ятницю. У Алеппо мене зустрічає Ахмет, з яким я познайомився багато років тому в Києві. Ахмет навчався в Україну на медика, тому добре знає російську мову. Дружина Ахмета - Олена - родом із Запоріжжя. «Сьогодні поїдемо на околицю Алеппо до мечеті. Там буде демонстрація після п'ятничної вечірньої молитви, багато цікавого побачиш! »- Обіцяє Ахмет вже аеропорту. Демонстрацію та її розгін поліцією я побачив в Алеппо в околиці районі Сала-аль-Дін. Район, названий по імені легендарного середньовічного арабського полководця належить до найбідніших.

За словами Ахмета, безробіття тут досягає 40%. «Хто працює і отримує по 100 доларів, вважається тут багачем. Тому тут дуже багато незадоволених і співчуваючих революції », - по дорозі розповідає Ахмет. Мітинг «по-сирійських» означає величезне скупчення народу поблизу від мечеті - тут розташований імпровізований базар. Торговці підвозять до мечетей овочі на пошарпаних автопричепах і голосно вигукують ціну товару. Одяг мешканців району являє собою фантастичну суміш з довгих народних сорочок до п'ят, «арафаток» і китайського ширвжитку.


Мечеть в центрі Дамаску. Релігія для сирійців знаходиться на першому місці. Фото: А. Сибірцев

Підходячи до мечеті, помічаю тут і там велика кількість поліції (ширта по-арабськи. - Авт.) І людей в цивільному одязі, озброєних палицями і автоматами Калашникова. За запевненнями Ахмета - це ті самі шябіха, помічники поліції.

«Якщо будеш знімати, роби це з-під поли, потай. Якщо помітять, що ти знімаєш, можуть вистрілити. І не говори зі мною по-російськи - якщо дізнаються, що ти іноземець, відразу заарештують і тебе, і мене », - прошепотів мені на вухо Ахмет. З натовпу раптом пролунав крик гортанний «Алла акбар!" ("Бог великий» на арабській. - Авт.). Більшість присутніх підхоплює гасло. Цікаво, що гасел проти Асада мітингувальники не викрикують.

«Зараз поліцейські і дружинники почнуть бити тих, хто кричить« Алла акбар », - схвильовано повідомляє Ахмет, - влада вважає, що той, хто славить вголос на вулиці Аллаха - бунтівник».

Через хвилину в скупчення людей вриваються поліцейські і дружинники, без розбору колошматити важкими палицями направо і наліво. Лунає кілька черг з автомата - стріляють зовсім не міфічні найманці, а солдати і поліцейські. У натовпі падає кілька людей, люди в паніці починають розбігатися. З натовпу, заломивши руки назад, поліцейські виводять кілька молодих людей. Одного з них нещадно б'ють палицями дружинники - кров з нещасного ллє струмками. «Живими їх уже не випустять. Будуть довго мучити в поліції, а їхні трупи знайдуть десь на смітнику через кілька днів. У нас кожен день пропадає по декілька десятків чоловік в день », - обурюється Ахмет.

До речі, попри те, що мені розповідали про опозицію в Дамаску, жодного наркомана або алкоголіка серед противників режиму я так і не побачив - всі вони справляли враження абсолютно нормальних людей з різних верств суспільства. Також не помітив я і ознак серед противників влади «мусульманського радикалізму» - серед демонстрантів були представники абсолютно різних релігій - християни, суніти і навіть шиїти.

НА МІТИНГУ З'ЯВИЛИСЯ ГАСЛА НА РОСІЙСЬКОМУ


Плакат опозиції. Демонстранти обурені побиттям і тортурами юних хлопців. Скріншот з відео сирійської опозиції

На наступний день я з Ахметом виїжджаю в містечко дарет-Азе - звідти моєму другові зателефонували знайомі і попередили, що там намічена велика демонстрація проти Асада. Перед демонстрацією мене знову одягають у сорочку до п'ят. Але замість «арафатки» на голову надягають білий ковпак з прорізами для очей. Ту ж екіпіровку видають і Ахмету. «Маскування потрібна для того, щоб ти і Ахмет змогли зняти відео та фото мітингу. Кожна демонстрація у нас відбувається під прицілом снайперів - вони стріляють по фотографам і тим, хто знімає на відеокамери. Ти європеєць, тому якщо тебе не замаскувати, потрапиш під кулю відразу », - розповідають мені місцеві революціонери. Серед рукописних плакатів я побачив два гасла ... написаних російською мовою: «Медведєв, не підтримуй Асада» і «Ми ненавидимо Асада, Башар - йди».


Розгін мітингу. На задньому плані - дружинники Асада. Скріншот з відео сирійської опозиції

«Мої знайомі в дарет-Азе були заздалегідь попереджені, що на мітингу буде російський журналіст. Ми хочемо, щоб в Україну та Росії люди дізналися правду про Сирію, як влада розправляється з беззбройними людьми », - пояснив Ахмет.

Часу на зйомку нові знайомі виділяють зовсім мало - сирійці турбуються за моє життя. Незважаючи на це, мені вдається зробити кілька великих відеороликів і фотографій. Йдемо з мітингу теж в «кіношному» стилі - до мене і Ахмету підскакує один з місцевих і підштовхує нас до мотоцикла «Ява» з заведеним мотором. Утрьох - я, Ахмет і водій «Яви», - зриваємося з місця. До місця перевдягання мотоцикліст знову везе нас складним маршрутом. На одному з різких поворотів я злітаю з заднього сидіння! Вже вдома у Ахмета дізнаємося, що почалася при нас демонстрація в дарет-Азе триває до глибокої ночі, а в місто вже введені війська і поліція. На наступний день нам зателефонували наші друзі і розповіли, що демонстрацію все-таки розігнала поліція із застосуванням сльозогінного газу і вогнепальної зброї - було кілька поранених.

Підменю МІСТО

У Алеппо мені розповіли про те, як в Сирії обдурили завітали в країну з офіційним візитом делегацію російських і українських журналістів. «Міністерство інформації Сирії запросило до нас в країну журналістів з України та Росії - завданням влади було показати, що в САР все спокійно, а воду каламутять іноземні шпигуни та їх найманці. Ми намагалися прорватися до них, щоб розповісти правду, але не змогли - їх дуже щільно опікали переодягнені агенти поліції - нас могли заарештувати. Російські журналісти попросили відвезти їх в бунтівні міста, наприклад в Дара, і показати демонстрації проти влади. Чиновники з міністерства інформації швидко знайшли вихід - вони вивезли репортерів у містечко під Дамаском, суцільно населений далекими родичами Асада. А дорожні покажчики просто підмінили, поставивши замість рідних вивісок написи «дару». Потім російські та українські репортери повідомили в своїх ЗМІ, що в Сирії немає демонстрацій і все населення за Асада », - розповів один з противників уряду.


Один у світі. Пам'ятник телеграфного стовпа. Фото: А. Сибірцев

До слова, за державними сирійським телеканалам часто демонструються ролики про звірства опозиції. Однак майже у кожного противника Асада є своє авторське відео про тортури і побиття мирних людей солдатами і поліцією - вони знімають розгони мітингів на мобільні телефони і переправляють ролики потім в інтернет.

ЖИТТЯ В СИРІЇ


Історія. Незважаючи на беcпорядкі, археологію в Сирії спонсорує держава. Фото: А. Сибірцев

Усупереч поширеній думці про те, що хвилювання в Сирії ініційовані радикальними угрупованнями мусульман, мої сирійські друзі стверджують, що це не так. «Грунт для хвилювань була підготовлена ​​ще батьком чинного президента - Хафеза Асада. Він загнав країну в злидні, люди бунтують через безвихідь - у більшості немає грошей на нормальне життя, кожен день тут ростуть ціни на найнеобхідніше. Також в країні зашкалює корупція, будь-яке питання тут вирішується через хабар », - стверджує сирієць Ахмет. Свої слова мій знайомий підтверджує цифрами.


Супермаркет. У центрі Дамаска - благополуччя. Фото: А. Сибірцев

При середній зарплаті в $ 200, кілограм м'яса тут коштує $ 15. Комунальні послуги за двокімнатну квартиру (вода і світло без опалення) - $ 50, бензин (всього однієї марки - октанове число 92. - Авт.) - $ 1 за літр. Автомобілі в Сирії дуже дорогі - машини як «розкіш» обкладаються державою спеціальним податком - до 60%! Незважаючи на дорожнечу автомобілів, вартість поїздки на таксі в порівнянні з України набагато дешевше - $ 1-3 (іноземцю дорожче. - Авт.). Медицина в Сирії офіційно безкоштовна, але простий візит до терапевта коштуватиме $ 10 у вигляді «подяки» - бакшишу, прийом профільного фахівця-медика - $ 20, аналізи від $ 10 до $ 100. Навчання в сирійських вузах і школах (окремо для хлопчиків і дівчаток. - Авт.) Безкоштовно. Але місць у вищих і середніх навчальних закладів катастрофічно мало - за твердженнями сирійців, за однією партою в вузах і школах деколи сидить по 3-4 людини одночасно!

Розколоти країну


Торгівля. За рахунок неї живе більшість сирійців. Фото: А. Сибірцев

Побачене і почуте мною в Сирії залишає подвійне враження від того, що відбувається. Сирія зараз розколота діаметрально на два ворогуючих табори. Навіть мої знайомі сирійці, яких я опитував ще з Одеси, розділилися в своїх симпатіях «50 на 50». За час короткої поїздки важко зробити висновок: чи варті за опозицією якісь закулісні сили - Захід чи радикальні ісламісти. Зрозуміло, що і ті й інші, звичайно ж, зацікавлені у поваленні режиму Асада.

Але те, що я побачив, свідчить швидше про соціальне протесті. Більш багате населення столиці підтримує Асада. Там люди бояться, що після перемоги революції настане такий же хаос, як і в Лівії. Жебраки околиці підтримують опозицію, тому що втомилися від безпросвітного життя.


Гвардієць. Нацгвардія - опора уряду. Фото militaryphotos.net

Ситуацію посилюють вікові протиріччя і непорозуміння між сирійськими релігійними громадами - правлячий клан Асада належить до секти алавітів, які століттями були переслідувані як мусульманами, так і християнами. І тільки у ХХ столітті алавіти були взяті під своє «крило» шиїтами (у той час як більшість сирійців - суніти. - Авт.).

Ще більше ускладнюють становище в Сирії типово «східні» методи придушення заворушень. Але, як сказав один з моїх знайомих сирійських, звірства поліції і спецслужб - палиця з двома кінцями. «Якби Асад не розганяв мітинги, його б давно скинули, як Мубарака в Єгипті. На Сході розуміють тільки силу », - упевнений сирієць.

ВЛАДИ: Безлади вигідно США

На думку посла Сирії в Україну Мохамеда Саїда Акілов, яку він висловив не так давно в інтерв'ю газеті «Сегодня», заворушення в Сирії - результат змови Заходу. Громадянська війна і падіння уряду Башара Асада вигідно великому капіталу з Уолл-стріт і сіоністським колам Ізраїлю - інтереси західного світу, як і в Лівії, сходяться на нафтових запасах Сирії. Кінцева мета - панування США на Близькому Сході. За словами посла, перестрілки і жертви в його країні - справа рук бандитів, яким постачають зброю з-за кордону. Також не залишилися осторонь від організації заворушень і радикальні мусульманські угруповання. «За підбурюванням стоять екстремісти, з одного боку, і зрадники батьківщини - з іншого. Серед них є члени «Братів-мусульман» та інших ісламських екстремістів, які планують створення мусульманського емірату », - розповів« Сегодня »посол Сирії. Сам президент Башар Асад недавно заявив, що у разі втручання західних держав у справи Сирії, США очікує «10 Афганістані».
Джерело
Просмотров: 570 | Добавил: администратор | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]