Меню сайта


+ Добавить объявление VIP-обслуживание Эксклюзив- это выгодно! агентство недвижимости в Киеве Леонов и ко, недвижимость в Киеве, продажа квартир в Киеве доска объявлений Киев кредит в Киеве Подать бесплатно объявление в Авизо
Приветствую Вас, Гость · RSS 20.05.2024, 20:27
Главная » 2011 » Октябрь » 20 » Українська економiка видужує пiсля глибокої кризи, але могло бути i краще?
13:41
Українська економiка видужує пiсля глибокої кризи, але могло бути i краще?
Європейський банк реконструкцiї та розвитку передбачає, що криза в єврозонi негативно впливатиме на економiчне зростання в країнах схiдної Європи та в Українi.

У новому звiтi про економiчнi перспективи регiону фахiвцi ЄБРР передбачають, що українська економiка може зберегти тенденцiю росту на рiвнi близько 4%. Але головний економiст банку Ерiк Берґлоф застерiгає, що зовнiшнi чинники можуть погiршити українськi показники. З ним розмовляв кореспондент Радiо Свобода.

– Гадаю, що насамперед слiд сказати, що є чимало непевностi щодо показникiв у зв’язку з глобальною ситуацiєю. Отже, є можливiсть рiзних результатiв. Можливо, що 4,5% бiльше стосується Центральної Європи. Що далi на схiд, то точнiшим є прогноз у зв’язку з тим, що вiдбувається в єврозонi. Що стосується України i прогнозованого зростання на рiвнi 4,5%, то на цей показник треба дивитися з урахуванням того, що вiдбулося в Українi пiд час кризи. Йдеться про одужання пiсля досить глибокої рецесiї. Отже, 4,5 вiдсотка виглядають добре, але це, я вважаю, насправдi, нижче потенцiалу. I це вiдображає певнi проблеми в умовах для ведення бiзнесу в Українi, подальшу полiтичну нестабiльнiсть i певнi труднощi у фiнансовому секторi.

– Таке зростання вiдчують пересiчнi українцi? Їм буде краще?

– Я думаю, що це однозначно одужання економiки. За глобальними стандартами, суттєве. Отже, люди вiдчуватимуть це, коли йдеться про добробут. Це напевно. Але треба також визнати, що могло б бути краще. Українi потрiбно бiльше, щоб справдi пiднятися з того, що вона зазнала пiд час кризи.

– Чи теперiшнiй позитивний прогноз можна вважати результатом ефективної полiтики українського уряду?

– Я вважаю, що ситуацiя не чорно-бiла, але зараз ми бачимо пiдйом приватного сектору в результатi трохи кращого доступу до кредитiв i завдяки зростанню за межами України, завдяки росту цiн на сировиннi товари. Вiдбуваються зовнiшнi процеси, якi сприяють економiчному зростанню. Але немає нiчого, або майже нiчого, коли йдеться про покращення економiчної полiтики чи умов для пiдприємництва в Українi. Це, радше, вплив глобального покращення економiки i того, що пiд час кризи усi показники були на дуже низькому рiвнi.

– У звiтi ЄБРР мовиться, що українська економiка може зазнати негативного впливу i в результатi кризи у єврозонi i в результатi можливих економiчних проблем у Росiї, яка також є важливим ринком для України. Як український уряд мав би дiяти в ситуацiї перебування мiж «двома вогнями»?

– У єврозонi дiйсно пожежа. У Росiї ж проблема в економiцi, яка не досягає потенцiалу i занадто залежить вiд цiн на нафту та iншi сировиннi товари. Тобто, загрози провалу в Росiї зараз немає. Що стосується єврозони, то певностi щодо наслiдкiв набагато менше. Тi проблеми перешкоджають iнвестицiям в Україну. Для країни помiж цими двома великими ринками є недолiк у тому, що вона зазнає негативного впливу, якщо у сусiдiв є проблеми, але, звичайно ж, є i переваги, коли справи покращуються. Я б сказав, що Україна отримала вигоду вiд економiчного зростання в Росiї, яка була однiєю з 20 країн свiту, найбiльш уражених кризою. Зараз, я б сказав, що Україна отримує вигоду вiд сусiдства з Росiєю. I це дуже природно.

– У зв’язку з цим виникають дуже гострi полiтичнi дискусiї стосовно того, в якому напрямку Україна мала б дiяти активнiше: активнiше працювати над iнтеграцiєю з Європейським Союзом, зокрема над угодою про зону вiльної торгiвлi з ЄС, чи погодитися на запрошення пана Путiна i вступати в Митний союз та iншi структури, якi Росiя так активно пропагує на пострадянському просторi?

– Я вважаю, що частково це екзистенцiйнi реалiї, яким українцi змушенi давати раду. Україна повинна торгувати з сусiдами, i її торгiвля з Росiєю, можливо, трохи вiдрiзнятиметься вiд торгiвлi з Європейським Союзом. Але назагал Україна може отримати бiльше вiд торгiвлi з ЄС, коли йдеться про зближення стандартiв, покращення конкурентоздатностi тощо. Я не думаю, що цi напрямки взаємовиключнi. Торгувати треба з усiма. В Росiї є ринок на українську продукцiю. Є чимало вигоди вiд зближення з Росiєю, але насправдi великi довготермiновi здобутки Україна може мати вiд iнтеграцiї в Європейський Союз.
Просмотров: 439 | Добавил: администратор | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]